Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Διαχείριση των απορριμμάτων μας


    


Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας - 4ου Δημ. Σχολείου Λιβαδειάς-  υλοποιούν τη φετινή σχολική χρονιά, 2011-2012 το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Διαχείριση των απορριμμάτων" με τη βοήθεια της Διευθύντριας του σχολείου Μπάρλα - Νιαβή Βασιλικής και  με τη συμμετοχή των δασκάλων τους, Κεραμίδα Παναγιώτα, Πρόκου Μαρία, Αποστολία Μάσγγα, Χρυσούλα Νάκα. 

  Στην αρχή
 συγκεντρώθηκαν από τα παιδιά σκουπίδια, τα οποία μελέτησαν και διαπίστωσαν ποια από αυτά είναι θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, ποια να πάνε για κομποστοποίηση και ποια να πάνε στο Χ.Υ.Τ.Α. και ποια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.    


Ξεχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και τα έβαλαν στη σακούλα που μας είχε δώσει ο Δήμος Λεβαδέων και στη συνέχεια τα έριξαν στον μπλε κάδο που βρίσκεται έξω από το σχολείο μας.  
Τώρα στις τάξεις τους υπάρχουν  οι σακούλες ανακύκλωσης για να συγκεντρώνονται ανακυκλώσιμα υλικά τους. 
Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σκουπίδια, όπως τσόφλια από αυγά, πριονίδι, χόρτα , φύλλα από μαρούλια, λάχανα, αγκινάρες, φλούδες από φρούτα, αλλά και φρούτα που ήταν έτοιμα να σαπίσουν και τα ρίξαμε στο κάδο κομποστοποίησης που έχουμε στο αίθριο του σχολείου μας. Τον κάδο αυτό μας τον έδωσε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος καθαριότητας, κ. Ρούτης. 

Βάλαμε το κάδο χωρίς τον πάτο του στο χώμα μετά βάλαμε λίγα κλαδιά και από πάνω ρίξαμε χώμα. Στη συνέχεια ρίξαμε τα σκουπίδια μας πάλι χώμα και πάλι σκουπίδια ..... Αυτά θα μείνουμε εκεί περίπου 4 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα θα πάρουμε το λίπασμά μας, το οποίο μπορούμε να ρίξουμε στις γλάστρες αλλά και στον κήπο του σχολείου μας. 


Τα σκουπίδια που μας έμειναν για να πάνε στο Χ.Υ.Τ.Α. - Χώρος Υγειονομικής Ταφής Σκουπιδιών- είναι πολύ λίγα.  Με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση μειώνοντα τα σκουπίδια που πάνε στο Χ.Υ.Τ.Α. άρα χρειαζόμαστε μικρότερο χώρο για το θάψιμό τους.
Μια άλλη δραστηριότητα των παιδιών ήταν να μαζεύουν τα σκουπίδια από τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο διαπίστωσαν πόσα πολλά σκουπίδια μαζεύονται καθημερινά όταν αντί να ρίχνονται στα καλαθάκια που έχουμε στο προαύλιο πετάγονται κάτω. Έμαθαν τα ίδια στην πράξη να σέβονται τους κοινόχρηστους χώρους και να τους διατηρούν καθαρούς όπως διατηρούν καθαρό το σπίτι τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: