Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κοιλάδα των Μουσών 2012

Την Πέμπτη 3 Μαΐου εμείς, τα παιδιά της Ε1 και Ε2 του 4ου Δημ. Σχ. Λιβαδειάς επισκεφτήκαμε την Κοιλάδα των Μουσών και την Άσκρη. Συνοδοί μας ήταν η Διευθύντρια του σχολείου κ. Νιαβή Βασιλική και οι δάσκαλοί μας, κ. Παρτάλης Στέφανος και κ. Καϊάφας Χρήστος. Σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής μας ήταν αφενός μεν να γνωρίσουμε τον χώρο στον οποίο,  όπως αναφέρει η Ελληνική Μυθολογία, έζησαν και "δίδαξαν " οι Μούσες και αφετέρου την πατρίδα του μεγάλου μας ποιητή Ησίοδου.   Αφορμή για αυτή μας  την επίσκεψη στάθηκε το θεατρικό που θα παρουσιάσουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς "Θεογονία", έργο του Ησίοδου. 
Ο Ησίοδος, όπως μας λέει η μυθολογία έβοσκε τα πρόβατά του στους πρόποδες του ιερού βουνού, στον Ελικώνα. Κουρασμένος ξάπλωσε κάτω από ένα δένδρο και αποκοιμήθηκε. Τότε εμφανίστηκαν οι Μούσες και του χάρισαν κλαδί δάφνης και το χάρισμα της ποίησης, για να υμνεί τη δόξα των θεών αλλά και τα όσα έγιναν ή πρόκειται να γίνουν στο μέλλον.

     Ήταν Πέμπτη πρωί, μια ηλιόλουστη μέρα, που αφήσαμε το σχολείο μας και πήραμε το δρόμο για την Άσκρη και την Κοιλάδα των μουσών, στους πρόποδες του Ελικώνα, με σκοπό να ανακαλύψουμε τα σημάδια των Μουσών και του Ησίοδου.    Η διαδρομή ήταν ευχάριστη και μετά από 45 λεπτά με το λεωφορείο φτάσαμε στην Άσκρη. Πήραμε το χωματόδρομο και ανηφορίσαμε στην Κοιλάδα. Πρώτη μας στάση, "στην Επισκοπή",  δεξιά του δρόμου. Εκεί οι ομάδες παρουσίασαν τις πληροφορίες που είχαν για  τον Ελικώνα και  τον Ησίοδο. 
Στη συνέχεια προχωρήσαμε και πήγαμε στο εξωκλήση του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν σε υψωματάκι, με θέα όλη την Κοιλάδα. Εδώ στην αρχαιότητα υπήρχε ο ναός της Ήρας. Κάποια απομεινάρια από μεγάλες λαξευμένες πέτρες μας το μαρτυρούν. Λίγο πιο πάνω ήταν ο ναός του Απόλλωνα, στη θέση του βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Στη νότια πλευρά της Κοιλάδας υπήρχε και ο ναός του Ποσειδώνα, στη θέση του τώρα βρίσκεται άλλο ένα εξωκλήσι.  Στην παρέα μας προστέθηκε και ο κ. Πέπας, συγγραφέας των βιβλίων :" 3650 χρόνια στην Κοιλάδα των Μουσών", " Άσκρη Πολυστάφυλλος" και  "Στρατιωτική ιστορία της Βοιωτίας: Μάχες στη Βοιωτία  και εκστρατείες Βοιωτών εκτός αυτής". 
 Ο κ. Πέπας, κάτοικος της Άσκρης, μας μίλησε για την ιστορία  της Κοιλάδας και της Άσκρης, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.  
 
Στην Κοιλάδα υπήρχε θέατρο, ναός  ή βωμός των Μουσών, ένα κτίριο- η μακρά ιωνική στοά και τα αγάλματα των Μουσών.  Στα δεξιά της Κοιλάδας δέσποζε το ύψωμα Πυργάκι ή Κερησσός, με πύργο στην κορυφή του. Τα τελευταία χρόνια στο θέατρο γίνονται κάθε καλοκαίρι εκδηλώσεις.
Στην συνέχεια προχωρήσαμε και με οδηγό μας τον κ. Πέπα πήγαμε στον ποταμό Περμησσό. Εκεί ο σύλλογος  της Άσκρης έχει φτιάξει ένα γεφυράκι ξύλινο. το τοπίο ήταν πολύ όμορφο. Κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατανιών μιλήσαμε για τις Μούσες και την Κοιλάδα, για τα Μουσεία- μουσικούς αγώνες- που γίνονταν προς τιμήν των Μουσών. 
Αφού ξεκουραστήκαμε και βρέξαμε τα χέρια μας στα δροσερά νερά του Περμησσού ποταμού, εκεί που λούζονταν οι Μούσες πήραμε το δρόμο για την Άσκρη περνώντας από τη Μεσιανή βρύση όπου και δροσιστήκαμε μια και η ζέστη είχε αρχίσει για τα καλά. Στη Άσκρη είδαμε την προτομή του Ησίοδου, που βρισκόταν στην Πλατεία των 9 Μουσών. Είχαμε φτιάξει και κάποιες αφίσες για την κοιλάδα των Μουσών και τον Ησίοδο που τις δώσαμε στα μαγαζιά της πλατείας.
Αφού δροσιστήκαμε με ένα παγωτάκι  πήραμε το δρόμο της επιστροφής. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: