Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

28η Οκτωβρίου

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησε με την ομιλία της δασκάλας κ. Κιούση Ασημίνας. Στη συνέχεια τα παιδιά του 10ου Δημ. Σχ. παρουσίασαν το χρονικό και απήγγειλαν ποιήματα όπως: "Τάκης Λιούμης", "Ελεγείο πάνω στο τάφο ενός μικρού Αγωνιστή" του Νικηφόρου Βρεττάκου " Η μορφή της μοίρας" του Γ. Σεφέρη, "Ανάγνωσμα 1 και 2" και το " Άξιον εστί"του Οδυσσέα Ελύτη, " Στον Νίκο" και " Χάρης" ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Τα παιδιά της Δ2 τάξης του σχολείου μας, 4ο Δημ.Σχ., με τη βοήθεια των εκπ/κών, έκαναν ένα αφιέρωμα στα παιδιά των πολέμων. Πρώτα και κύρια στα παιδιά του πολέμου του 1940, αλλά και σε όλα τα παιδιά που βίωσαν και βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου πάνω στη γη ανά τους αιώνες.
Με μικρά θεατρικά θέλησαν να φωτίσουν και το ρόλο των παιδιών την περίοδο της κατοχής της χώρας από του Γερμανούς. Έπαιξαν λοιπόν το "Γιο του ήρωα", "Το ραδιόφωνο" με παντομίμα και μουσική επένδυση "Το βαλς των χαμένων ονείρων" του Χατζιδάκι. Δραματοποίησαν το ποίημα " Αντίσταση" και το παρουσίασαν με αφήγηση, λόγο και παντομίμα και το τελευταίο θεατρικό που έπαιξαν ήταν "Οι πιτσιρίκοι".
Η γιορτή διανθίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία που την αποτελούσε το Δ1 τμήμα του 4ου. Τα παιδιά τραγούδησαν τα τραγούδια: "Αρνιέμαι", " Πατρίδα μου", " Δυο παιδιά από το βραχώρι" " Στρατιώτης", " Μη με ρωτάς" και " Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Προβλήθηκαν και ανάλογες διαφάνειες. Η γιορτή έκλεισε με τη δραματοποίηση του τραγουδιού "Όπου υπάρχει αγάπη" από τους μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Δ2 και των εκπαιδευτικών που οργάνωσαν τη γιορτή.
Ήταν μια ξεχωριστή γιορτή. Μια γιορτή αντάξια όλων εκείνων που έδωσαν ζωή τους για το ιδανικό της ελευθερίας. Ήταν μια γιορτή που συγκίνησε όλους όσους την παρακολούθησαν, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Συγκινητικά τα λόγια γονιών, παππούδων και γιαγιάδων:
" Μπράβο σας! - Μας συγκινήσατε!, - Η γιορτή σας ήταν μια παρηγοριά σε όσα περνάμε σήμερα! - Σπουδαία τα μηνύματα που δώσατε!" .....


Δεν υπάρχουν σχόλια: