Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

"Και τα παραμύθια μολύνθηκαν"

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος τη σχ. χρονιά 2010 - 2011 από τα παιδιά της Δ2 τάξης του σχολείου μας - 4ο Δ. Σχ. Λιβαδειάς - με υπεύθυνη τη δασκάλα τους, κ. Μαριδάκη Ελένη και με τη συμμετοχή της Διευθύντριας του σχολείου κ. Μπάρλα - Νιαβή Βασιλικής, υλοποίησαν το πρόγραμμα που αναφερόταν στη διαχείριση των σκουπιδιών με θέμα "χρήσιμα - άχρηστα υλικά - κομποστοποίηση".
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος όλη τη σχολική χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τα οφέλη της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και το πώς ορισμένα άχρηστα υλικά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα έχοντας πλέον μιαν άλλη χρήση. Επίσης ευαισθητοποιήθηκαν και αφυπνίστηκαν σε σχέση με τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος
Το πρόγραμμα έκλεισε με μια θεατρική παράσταση. Έτσι, στις 7 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. τα παιδιά με τη δασκάλα τους παρουσίασαν το θεατρικό έργο, οικολογικού περιεχομένου, "Και τα παραμύθια .... μολύνθηκαν", του Χ. Αναστασόπουλου. Βέβαια αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και η θεατρολόγος του σχολείου μας, η κ. Μαρία Μηλιώτη.

Σκοπός αυτής της παράστασης ήταν,με τρόπο διασκεδαστικό, να γνωστοποιήσουν οι μαθητές/τριες στους θεατές τα προβλήματα του περιβάλλοντος, αλλά και να τους παρακινήσουν ώστε όλοι μαζί να ενδιαφερθούν για την επίλυσή τους. Επιπλέον με έμπρακτο τρόπο δείξανε ότι τα αντικείμενα και τα κοστούμια της παράστασης έγιναν με απλά υλικά που υπήρχαν στα σπίτια τους ή στο σχολείο μας. Τα λεγόμενα "άχρηστα " υλικά έγιναν χρήσιμα για τη θεατρική τους παράσταση.

Την παράσταση την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας με τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών του τμήματος Δ2.
Η παράσταση πέτυχε το σκοπό της. Μικροί, μεγάλοι ενθουσιάστηκαν με αυτό που παρακολούθησαν αλλά και προβληματίστηκαν με τα μηνύματα που έδωσε το έργο. Αυτό έγινε φανερό από τα σχόλια των θεατών. Δεν ήσαν λίγοι από τους μεγάλους που είπαν "μας διδάξατε", " πήραμε πολλά από αυτά που ακούσαμε", " "Μπράβο σας, μας προβληματίσατε!" κ.ά.
Η υπόθεση του έργου αναφερόταν στη μόλυνση που εξαπλώθηκε από τη χώρα των ανθρώπων στη χώρα των παραμυθιών. Σιγά σιγά οι ήρωες των παραμυθιών εξαφανίζονταν από το απειλητικό και μολυσματικό Στρόντιο. Ώσπου οι λιγοστοί ήρωες που είχαν απομείνει στη χώρα ένωσαν τις δυνάμεις τους και νίκησαν τη μόλυνση, το Στρόντιο.
Έτσι οι μαθητές/ τριες - ηθοποιοί- μεταλαμπάδευσαν σε όλους τους θεατές το μήνυμα ότι όλοι μαζί αν προσπαθήσουμε θα σώσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και θα κάνουμε ένα καλύτερο κόσμο για να ζήσουμε εμείς αλλά και οι μελλοντικές γενιές.

Η υπεύθυνη προγράμματος
Μαριδάκη Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: