Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση του προγράμματος Αγωγής Υγείας " τι τρώμε;"

Τα παιδιά της Β1 σχολική χρονιά 2010 -2011 ξεκίνησαν ένα ταξίδι στον κόσμο της διατροφής στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας "τι τρώμε;" το οποίο και παρουσιάστηκε στα παιδιά της Α' και Γ' τάξης του σχολείου μας αλλά και στους γονείς τους, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011.

Επιλέχτηκε το θέμα της διατροφής γιατί η ηλικία στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, είναι αρκετά γόνιμη ώστε να αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους, οι σωστές διατροφικές συνήθειες που θα τους οδηγήσουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Η υγεία μας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όχι μόνο όταν είμαστε άρρωστοι αλλά πολύ περισσότερο προληπτικά για να μην αρρωστήσουμε
Ωστόσο στα παιδιά αρέσει να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές όπως γαριδάκια, πατατάκια κ.ά. χωρίς να γνωρίζουν τις βλαπτικές συνέπειες για τον οργανισμό και την ανάπτυξή τους, ενώ ταυτόχρονα παραμελούν βασικές τροφές όπως γάλα, όσπρια, λαχανικά κ.ά.
Είναι λοιπόν σημαντικό τα παιδιά να δεχτούν και να αγαπήσουν γεύσεις αγνές και υγιεινές. Όσα γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο καλύτερο και αποτελεσματικότερο είναι για την ανάπτυξή τους και την υγεία τους, τη δημιουργία σωστού σωματότυπου, την ανάπτυξή του εγκεφάλου τους, του σκελετού τους κ.τ.λ.
Τρώμε υγιεινά σημαίνει Προστατεύουμε την υγεία μας".
Σκοπός του προγράμματος είναι ν΄αποκτήσουν οι μαθητές υγιεινές τροφικές συνήθειες και να υιοθετήσουν δεξιότητες ικανές για την υπεράσπιση της υγείας τους.
  • Να διακρίνουν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές. Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες είναι εκείνες που βλάπτουν.
  • Να γνωρίσουν τις επιπτώσεις που έχει η κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες για τον οργανισμό.
  • Να έρθουν σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα και να γνωρίσουν τους χώρους και τον τρόπο επεξεργασίας των προϊόντων αυτών.
  • Να γνωρίσουν την ωφέλεια και τη χρησιμότητα των βιταμινών για τον οργανισμό.
  • Να αποκτήσουν γνώσεις για τις βασικές ομάδες τροφών και τη συμβολή αυτών στην υγεία.
  • Να γνωρίσουν και υιοθετήσουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες.
  • Να ενημερωθούν για τα αίτια και τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας .
  • Τέλος να συσχετίσουν τη διατροφή με την ελληνική παράδοση.
Η παρουσίαση έγινε με τραγούδια και θεατρικά που σχετίζονται με τη διατροφή. Τα παιδιά φορούσαν άσπρα μακό μπλουζάκια, στα οποία η δασκάλα κ. Ασημίνα Κιούση είχε ζωγραφίσει επάνω τους λαχανικά, και φρούτα ανάλογα το ρόλο του κάθε παιδιού.
Τα σκηνικά, που ήταν οι διατροφικές ομάδες, κατασκευάστηκαν από τα
παιδιά, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο μάθημα των εικαστικών με τη βοήθεια του δασκάλου των εικαστικών, κ. Παπαγεωργίου Απόστολο.
Η δασκάλα της μουσικής, κ. Λουκία Αγραφιώτου, βοήθησε στα τραγούδια της εκδήλωσης καθώς και η θεατρολόγος κ. Μηλιώτη βοήθησε στη σκηνική παρουσίαση του προγράμματος.
Η υπεύθυνη του προγράμματος:
Μαρία Λουίζα Σακελλαρίου
δασκάλα της Ε. Ζ. στη Β1 τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: