Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ενδιαφέρουσες ενέργειες ατόμων για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος

1 Ρόουζ Σάβατζ - "Ας συνεργαστούμε"

Η Ρόουζ είναι μια περιβαλλοντική ακτιβίστρια που έγινε γνωστή όταν διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό κωπηλατώντας μόνη της. Φέτος, διασχίζει τον Ειρηνικό και θα ολοκληρώσει την "οικο-αποστολή" της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, περπατώντας μαζί με χιλιάδες άλλους ακτιβιστές από το Λονδίνο στην Κοπεγχάγη, όπου θα μιλήσει στους πολιτικούς ηγέτες κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές. Διασχίζει ωκεανούς για να τονίσει τη σημασία τους και περπατάει χιλιάδες χιλιόμετρα για να δείξει την ανάγκη μιας δραστικής εναλλακτικής λύσης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Για κάθε 10.000 κουπιές που κάνει η Ρόουζ καθημερινά, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην εκστρατεία "Ας συνεργαστούμε" κάνουν 10.000 βήματα. Με κάθε 53 ανθρώπους που θα κάνουν 1.000.000 βήματα συνολικά ο καθένας, θα συμπληρώνεται το μήκος μιας μεγάλης αγκαλιάς που θα χωρούσε ολόκληρη τη Γη!... Στις 24 Μαΐου η Ρόουζ Σάβατζ ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα για την Κλιματική Αλλαγή (www.rozsavage.com).

2. Το διπλό ποδήλατο του Τσαρλς και του Σο Σκοτ

Ο Τσαρλς Σκοτ και ο οκτάχρονος γιος του, Σο θα ξεκινήσουν μια δίμηνη ποδηλατοδρομία κατά μήκος της Ιαπωνίας με ένα διπλό ποδήλατο. Την ιδέα εμπνεύστηκαν από το ντοκιμαντέρ του BBC "Πλανήτης Γη" που παρακολούθησαν μαζί. Πατέρας και γιος θα διανύσουν μια διαδρομή 4.700 χιλιομέτρων, από το βορειότερο ακρωτήριο Σούγια, στο νοτιότερο Σάτα.

Ξεκινούν στις 5 Ιουνίου για να συμπέσουν με τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας. Καθ' οδόν θα επισκεφθούν 11 τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς, θα μιλήσουν για την εκστρατεία των επτά δισεκατομμυρίων δέντρων που θέλει να φυτέψει ο ΟΗΕ και για τα άλλα καυτά περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο μικρός "οικο-πρεσβευτής" Σο θα χαιρετίσει τη Διεθνή Διάσκεψη για τα Παιδιά και τους Νέους στην Κορέα, με βιντεο-τηλεγράφημα που θα στείλει από το απομακρυσμένο σημείο που θα βρίσκεται τότε (www.japanbikeride.com).

3. Με το Πλαστίκι και το Καϊσέι στους Ωκεανούς

Ο Ντέιβιντ Ντε Ρότσιλντ εντυπωσιάστηκε από μια έκθεση του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και κατάστρωσε το δικό του σχέδιο για να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών του πλανήτη.

Με πλήρωμα λίγους και εκλεκτούς επιστήμονες, ναυτικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, το ιστιοπλοϊκό "Πλαστίκι" έχει ήδη ξεκινήσει ένα ταξίδι 100.000 ναυτικών μιλίων από τη μια πλευρά του Ειρηνικού στην άλλη. Περνούν από μέρη εντυπωσιακά και περιβαλλοντικά ευαίσθητα, όπως μια περιοχή περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, που αποκαλείται "Ο Μεγάλος Σκουπιδότοπος του Ανατολικού Ειρηνικού", όπου το πλαστικό είναι έξι φορές περισσότερο από το πλαγκτόν.

Το "Πλαστίκι" είναι ένα εντυπωσιακό καταμαράν 20 μέτρων που κατασκευάστηκε ειδικά γι' αυτό το ταξίδι από πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα τα οποία προορίζονταν για ανακύκλωση. Είναι εξοπλισμένο με δορυφορικά τηλέφωνα και υπολογιστές, ώστε να στέλνει τακτικά στον υπόλοιπο κόσμο φωτογραφικό υλικό και τις ανταποκρίσεις του. Η ομάδα του "Πλαστίκι" θέλει να δείξει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντλήσει από την ανθρώπινη έμπνευση ιδέες που δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους και προχωρούν ένα βήμα μπροστά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη (www.theplastiki.com).

Το σχέδιο Καϊσέι δημιουργήθηκε από μια ομάδα οικολόγων ναυτικών, ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και τη θάλασσα, περιβαλλοντολόγων και άλλων επιστημόνων. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συγκεντρωθούν τα πλαστικά από τους ωκεανούς, να εξουδετερωθούν οι τοξικές τους ιδιότητες και να μετατραπούν σε πετρελαιοκαύσιμο.

Η πρώτη ερευνητική αποστολή της ομάδας θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι. Σε αυτήν θα γίνει η αναλυτική έρευνα για τις διαδικασίες, το κόστος και τις τεχνολογικές λύσεις που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός, ο οποίος, σημειωτέον, θα είναι ο πρώτος στα βάθη των ωκεανών. Η αποστολή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 60 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού.

Ο μεγαλύτερος όγκος των πλαστικών αντικειμένων είναι μιας χρήσης και μόνον το 5% ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic, κάθε τρία λεπτά χρησιμοποιούνται 85 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια. Από όσα δεν πηγαίνουν προς καύση, το μεγαλύτερο μέρος παίρνει το δρόμο για τους ωκεανούς.

Σπασμένο σε κομματάκια και ίνες, το πλαστικό σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και πουλιά που το μπερδεύουν με τροφή, κάνοντας έτσι και την είσοδό του και στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Το National Geographic και το Google Earth θα κινηματογραφήσουν την αποστολή Καϊσέι (www.projectkaisei.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια: