Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Αειφόρος ζωή και οικολογικό αποτύπωμα

Ο πλανήτης Γη παρέχει όλες τις πηγές που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, αέρα για να αναπνέουμε, νερό για να πίνουμε, έδαφος για να καλλιεργούμε τις σοδειές μας, καύσιμα για να καίμε, και υλικά μέταλλα για τις κατασκευές. μας. Κάποιες αναγεννώνται γρήγορα, όπως το ξύλο όταν αναπτύσσονται τα δέντρα ή το γλυκό νερό όταν πέφτει βροχή. Κάποιες άλλες, όπως το έδαφος , χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν. Και κάποιες είναι περιορισμένες, όπως η ξηρά.

Αν οι άνθρωποι καταναλώνει τις πηγές της Γης με ίδιο ρυθμό ή και μικρότερο από το ρυθμό που παράγονται τότε θα έχουμε αειφορία ( αεί + φέρει) κάτι που μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι ένας τρόπος για να δούμε πόσο αειφόρες είναι οι δραστηριότητές μας. Δεν πρόκειται για μια πατημασιά στο χώμα!. Είναι ένας αριθμός που φανερώνει πόσες από τις πηγές του πλανήτη μας χρησιμοποιούμε. Οικολογικό αποτύπωμα είναι η ποσότητα γης που χρειαζόμαστε για να πάρουμε την τροφή μας, τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε. Υπολογίζεται σε τ. χλμ.

Ήδη το μέσο οικολογικό αποτύπωμα για όλον τον κόσμο είναι 0,022 τ.χλμ. υψηλότερο από το επίπεδο αειφορίας των 0,018 τ.χλμ Το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας τριπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1961 και 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: