Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Εδώ κάποτε υπήρχαν παγετώνες.

1
Οι περισσότεροι παγετώνες στον πλανήτης μας υποχωρούν με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό, π.χ. ο παγετώνας Αράπαχο στο Κολοράντο της Αμερικής από το 1960 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 40μ., το 45% των παγετώνων στη χερσόνησο της Ανταρκτικής υποχωρούν, οι παγετώνες στο Μπουτάν, στους πρόποδες των Ιμαλάϊων έχουν αρχίσει να λιώνουν σχηματίζοντας λίμνες ...

Τα νησιά Τσουβαλού, στον Ειρηνικό Ωκεανό θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό είναι αδύνατο να καθοριστεί, ίσως σε 30 ή 100 χρόνια. Το υψόμετρο αυτών των νησιών είναι μόλις 2μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

2. Για να δημιουργηθεί ένας κυκλώνας χρειάζεται πολύ θερμό, υγρό αέρα και σταθερό ανεφοδιασμό για να διατηρηθεί. Πού θα βρεθεί ο ζεστός και υγρός αέρας για να γίνει ένας κυκλώνας; Αυτή την απορία τη λύσαμε διαβάζοντας ένα βιβλίο μας έδωσε την πιο κατάλληλη εξήγηση.

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και εμείς μιλάμε με το φίλο μας ή τη φίλη μας στο τηλέφωνο. Το νερό βράζει και σχεδόν έχει εξαερωθεί με την μορφή ατμού όταν το θυμηθήκαμε. Οι υδρατμοί με τη σειρά τους ζέσταναν τον αέρα πάνω από την κατσαρόλα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη θάλασσα. Καθώς ο ήλιος θερμαίνει την επιφάνεια της θάλασσας και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει, το ζεστό νερό εξατμίζεται στον αέρα. Η υγρασία αυτή δηλαδή ο υδρατμός , παραμένει στον αέρα . Έτσι πάνω από τους Ωκεανούς έχουμε ζεστό και υγρό αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τυφώνες και κυκλώνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Κυκλώνας Κατρίνα που ξεκίνησε με κατηγορία 1 και μέσα σε 4 μέρες έφτασε στην 5 Κατηγορία , που κατάστρεψε κτίρια , ξερίζωσε δέντρα.

Ο άνεμος ήταν εντάσεως 249 χλμ. Τα νερά του Κόλπου από όπου ξεκίνησε είχαν την υψηλή θερμοκρασία των 31 βαθμών C.

3 Σε άλλα μέρη έχουμε πλημμύρες και άλλα μέρη του πλανήτη διψάνε.

Σε πολλά σημεία του πλανήτη αυξάνονται οι βροχοπτώσεις με μορφή καταιγίδας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες. Βρήκαμε ότι από το 1950 έως σήμερα σημειώθηκαν οι περισσότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μια πεντηκονταετία. Το 2000 συνέβησαν οι περισσότερες φυσικές καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά έως τότε, και το 23% των καταστροφών ήταν πλημμύρες.

Το νερό το οποίο πίνουμε προέρχεται από υπόγεια πηγάδια, λίμνες, ποτάμια. Σε πολλά μέρη της γης τα νερά των ποταμών και των λιμνών προέρχονται από τα χιόνια που λιώνουν στις βουνοκορφές. Συγκεντρώνονται αυτά τα νερά και στη συνέχεια οι δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης μετατρέπουν το νερό σε πόσιμο και το διοχετεύουν στα σπίτια.

Όμως με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις βουνοκορφές δεν πέφτει πλέον χιόνι αλλά βροχή, η οποία κυλά με μεγάλη ταχύτητα και έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο.

Άλλες αιτίες που προκαλούν πλημμύρες είναι οι παλίρροιες, οι τυφώνες, οι σεισμοί και τα ηφαίστεια

Περισσότεροι από τους μισούς κάτοικοι της Γης ζουν σε μέρη όπου οι πλημμύρες αποτελούν μόνιμη απειλή. Το 1998 πάνω από τα δύο τρίτα της έκτασης του Μπαγκλαντές πλημμύρισαν και 10.000.0000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Η καταστροφή έφτασε και στην Κίνα όπου ο ποταμός Γινγκτσέ έπνιξε εκατομμύρια ανθρώπους.

· Ένα τεράστιο κύμα ύψους 10 μέτρων χτύπησε το Χονσού της Ιαπωνίας το 1986, πνίγοντας 26.000 ανθρώπους.

Ενώ υπάρχουν μέρη του πλανήτη που λόγω της υπερθέρμανσης πλήττονται από βροχοπτώσεις και σε άλλα μέρη δεν πέφτει σταγόνα. Ελάχιστη ή μηδαμινή βροχή κατά την περίοδο της βλάστησης είναι για τις σοδειές καταστροφικές.


4 Κάποια αποδημητικά πουλιά, όπως οι πελαργοί, οι γκριζόπτεροι γερανοί έχουν πάψει πια να μεταναστεύουν στο Βορρά αναζητώντας δροσιά.

Ο τρύγος πραγματοποιείται κατά μέσο όρο δυο βδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν έναν αιώνα.

Τα φύλλα των δένδρων πέφτουν όλο και πιο αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: