Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η δημιουργία της Γης άρχισε, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πριν 4.500.000.000 χρόνια. Στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν γνώρισε πολλές μεταβολές. Ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί, συγκρούσεις με μετεωρίτες, οροσειρές και ήπειροι αναδύθηκαν και διαβρώθηκαν, ωκεανοί και θάλασσες διαμόρφωσαν την επιφάνειά της, όπως είναι γνωστή σήμερα.
Όλες οι πιο πάνω γεωλογικές μεταβολές που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα η Γη να γνωρίσει πολλές κλιματικές αλλαγές.

Πριν 65.000.000 χρόνια έγινε μια σημαντική κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα αυτής της κλιματικής αλλαγής ήταν η εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους τους ζωικού βασιλείου της εποχής εκείνης. Είναι η εποχή εκείνη που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.
Νέα είδη σιγά σιγά εμφανίζονται και ολόκληρη η επιφάνεια της Γης αλλάζει όψη. Τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την αλλαγή δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες με σιγουριά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε σύγκρουση της Γης με κάποιον μετεωρίτη.

Το κλίμα αλλάζει συνεχώς. Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να φανταστούμε την κάτω εικόνα. Δάση από φοίνικες και τροπικά φυτά έριχναν τη σκιά τους στα λιοντάρια, που ξεκουράζονταν. ζέβρες, αντιλόπες και ελέφαντες έβοσκαν στο παχύ χορτάρι. Στις λιμνούλες ιπποπόταμοι δροσίζονται. Η εικόνα αυτή μας φέρνει στο μυαλό μας εικόνες από την άγρια Αφρική. Όμως αυτό το τοπίο ήταν στην Ελλάδα πριν από εκατομμύρια χρόνια. Το κλίμα της χώρας μας ήτα θερμότερο από το σημερινό και έμοιαζε με τροπικό. Αυτό την εικόνα μας έχουν δώσει τα απολιθώματα που κατά καιρούς έρχονται στο φως από παλαιοντολογικές έρευνες. Έχουν βρεθεί απολιθωμένοι νάνοι ελέφαντες στην Τήλο, ιπποπόταμοι στην Κύπρο, απολιθωμένα δάση από φοίνικες στην Λακωνία, αλλά και στο Νόστιμο Καστοριάς.

Πριν από 2.000.000 χρόνια, άρχισε μια νέα γεωλογική περίοδος, που οι επιστήμονες την ονομάζουν Πλειστόκαινο.Σε αυτή τη γεωλογική περίοδο υπήρχαν, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, 4 σημαντικοί κύκλοι όπου το κλίμα ήταν πολύ κρύο. Ενδιάμεσα αυτών των κύκλων υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας ήταν υψηλή, πολύ υψηλότερη από την σημερινή, είναι οι λεγόμενες μεσοπαγετώδεις περίοδοι.


Η τελευταία παγετώδεις περίοδος ήταν πριν 200.000 χρόνια
. Το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου ημισφαιρίου της Γης ήταν καλυμμένο από παγετώνες, που έφτανα κοντά στην περιοχή, όπου τώρα βρίσκεται η Ελλάδα.Οι παγετώνες είχαν δεσμεύσει μεγάλη ποσότητα νερού και η στάθμη της θάλασσας ήταν 120 μέτρα κάτω από το σημερινό.
Η χλωρίδα και η π
ανίδα της περιοχής άλλαξε. Σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα μας δείχνουν ότι στην Ελλάδα βρέθηκαν κόκαλα και χαυλιόδοντες μαμούθ στην Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα. Την εποχή εκείνη ο χώρος της Ελλάδας δεν ήταν καλυμμένος από παγετώνες.

Πριν από 16.000 χρόνια περίπου, άρχισαν οι παγετώνες να λιώνουν. Το νερό αποδεσμεύτηκε με αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη της θάλασσας. Πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων δημιουργήθηκαν αυτή την περίοδο. Η θάλασσα σκέπαζε την ξηρά και οι βουνοκορφές των βουνών γίνονταν νησιά.
Η περίοδος αυτή, σύμφωνα με τις μελέτες, τέλειωσε πριν 11.500 χρόνια και άρχισε μια άλλη που ονομάστηκε Ολόκαινος και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας. Λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε. Η επιφάνεια της Γης στις βασικές μορφές της είναι αυτή που γνωρίζουμε και το κλίμα είναι αυτό που γνωρίζουμε από την ιστορία μας.

Πολλοί επιστήμονες μετά από έρευνες συσχετίζουν την ακμή ή την παρακμή των πολιτισμών με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η παρακμή της αυτοκρατορίας των Μάγια στη Ν. Αμερική από κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε παρόμοια φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο που γνωρίζουμε σήμερα.

Γνωρίζοντας τις κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η σημερινή κλιματική αλλαγή είναι μια φυσική μεταβολή. Μια μεταβολή που γίνεται στον πλανήτη μας και οφείλεται σε κάποιες φυσικές διεργασίες που γίνονται ασταμάτητα στο σύμπαν και που επηρεάζουν τον πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: