Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Ποιος είναι ο ρόλος του όζοντος στην ατμόσφαιρα;

Το όζον βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας σε ένα στρώμα πάχους 7 χιλιομέτρων.Το στρώμα του όζοντος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της βλαβερής υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, εμποδίζοντάς την να φτάσει στη Γη. Οι επιστήμονες λένε ότι χωρίς αυτό το ηλιακό φως θα προκαλούσε εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια μας.

Το 1985, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είχε εξαφανιστεί σχεδόν το μισό του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική. Αυτό προκάλεσε σοκ στον κόσμο. Η τρύπα που δημιουργήθηκε από την εξαφάνιση του όζοντος στην ατμόσφαιρα οφείλεται σε κάποια αέρια, τους χλωροφθοράνθρακες που είχαν συσσωρευτεί στην στρατόσφαιρα. Λένε οι επιστήμονες ότι αυτά τα αέρια θα συνεχίσουν να καταστρέφουν την ατμόσφαιρα για 100 ακόμα χρόνια.

Οι χλωροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνταν ως προωθητικά σε σπρέι και ως ψηκτικό στα ψυγεία μας.
Σήμερα δεν τους χρησιμοποιούμε καθόλου.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα νέα είναι ευχάριστα. Η τρύπα του όζοντος κλείνει και μέχρι το 2050 θα έχει κλείσει τελείως. Αυτό έγινε γιατί όλες οι χώρες του κόσμου συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν το κίνδυνο από την τρύπα του όζοντος που είχε δημιουργήθηκε και ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με κάποιες δημοσιεύσεις το 2006, η τρύπα του όζοντος ήταν 28 εκατομμύρια τετραγ. χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: