Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ

Η ζωή στη Γη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ατμόσφαιρα. Είναι αποθήκη οξυγόνου, ρυθμίζει τη θερμοκρασία και προστατεύει τους ανθρώπους από τις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου.
Η ατμόσφαιρα αποτελείται από τις εξής ζώνες:

  • την τροπόσφαιρα, που ξεκινάει από την επιφάνεια της Γης και φτάνει σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Είναι η ζώνη όπου δημιουργούνται τα περισσότερα κλιματικά φαινόμενα που γνωρίζουμε. Εδώ ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας εγκλωβίζεται και έπειτα ξαναγυρίζει στη Γη. Στην τροπόσφαιρα βρίσκεται το 80- 90% του αέρα της Γης και συγκρατείται εκεί από τη βαρύτητα.
  • την στρατόσφαιρα, που ξεκινάει από το 16ο χιλιόμετρο από την επιφάνεια της Γης και φτάνει μέχρι τα 50 χιλιόμετρο. Στο ανώτερο στρώμα τς στρατόσφαιρας βρίσκεται το στρώμα του όζοντος, που φιλτράρει ένα μέρος από τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου και δεν φτάνουν στη Γη. Εδώ βρίσκεται σχεδόν ο υπόλοιπος αέρας της Γης δηλαδή το 10-20%, πάνω από τα σύννεφα, εκεί που πετάνε τα αεροπλάνα. Έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου δεν μπορούμε να αναπνέουμε.
  • η μεσόσφαιρα , από το ύψος των 50 χιλιομέτρων μέχρι τα 85 χιλ. Εδώ η θερμοκρασία μειώνεται διαρκώς και φτάνει στους - 90 βαθμούς Κελσίου
  • η θερμόσφαιρα, από τα 85 χλμ. μέχρι τα 800 χιλ. Εδώ κινούνται οι δορυφόροι σε σχεδόν απόλυτο κενό και η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους - 1500 βαθμούς Κελσίου
  • και η εξώσφαιρα. Από 1.000 χλμ.και πάνω
Η ατμόσφαιρα είναι ένα μείγμα από άζωτο 78%, οξυγόνο 21% και άλλα αέρια ( αργό, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα....)1%.Η Σύνθεση της ατμόσφαιρας παραμένει αναλλοίωτη τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια.

Γιατί χρειάζεται η ατμόσφαιρα;

Η ατμόσφαιρα προστατεύει τη Γη από την πτώση των μετεωριτών κομμάτια (πάγου ή πέτρας) οι οποίοι καταστρέφονται στο διάστημα.
Προστατεύει τους ανθρώπους από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου


Η τροπόσφαιρα αποτελείται από υδρατμούς και διάφορα αέρια και έχει την ιδιαιτερότητα αφενός να αφήνει να περάσει το φως του Ήλιου και αφετέρου να εμποδίζει την ακτινοβολία που αντανακλάται από το έδαφος να διαφεύγει στο διάστημα.


Τα αέρια της τροπόσφαιρας λειτουργούν σαν "θερμοκήπιο" εγκλωβίζοντας ένα μέρος της θερμότητας . Έτσι η θερμοκρασία της Γης φτάνει κατά μέσο όρο στους +15 βαθμούς Κελσίου αντί για -18 βαθμούς Κελσίου.
Δυστυχώς αυτή η ισσοροπία έχει διαταραχθεί σήμερα. Στη ατμόσφαιρα αποβάλλεται όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται από τις βιομηχανίες, τις κεντρικές θερμάνσεις και τα αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: