Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Η ΧΑΜΕΝΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ

Κάποτε,γύρω στο 10.000 π.Χ. ανάμεσα στο Βόρειο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα,υπήρχε ένα κομμάτι ξηράς που ένωνε την Ασία με την Ευρώπη. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν Ηφαιστειάδα. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής είχαν αναπτύξει σπουδαίο πολιτισμός και,λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είχαν πολύ αναπτυγμένο το εμπόριο και τη ναυτιλία. Στην Ηφαιστειάδα υπήρχε κι ένα ηφαίστειο το οποίο οι κάτοικοι λάτρευαν και σέβονταν σαν θεό.


Σύμφωνα με το μύθο, από την περιοχή αυτή πέρασε ο Ήφαιστος, διωγμένος από τον πατέρα του. το Δία. Οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με τιμές και τους πρόσφεραν τη φιλοξενία τους απλόχερα. Λέγεται ότι ο Ήφαιστος για να τους ανταποδώσει τη φιλοξενία, τρύπησε το βουνό κι έβγαλε φωτιά. Την τρύπα αυτή οι κάτοικοι την ονόμασαν ηφαίστειο από το όνομά του.

Με τη φωτιά που έκαιγε μέρα νύχτα ανέπτυξαν τη σιδηρουργική και τα προϊόντα τους τα εμπορεύονταν σε ολόκληρο τον κόσμο της Μεσογείου. Έτσι έγινε μια πλουσιότατη περιοχή, στην οποία έδωσαν το όνομα Ηφαιστειάδα, προς τιμή του θεού Ήφαιστου, που τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν τόσα πλούτη.


Οι αρχιερείς όμως, της περιοχής, βλέποντας τα αμύθητα πλούτηπου συγκέντρωνε η περιοχή και θέλοντας να πάρουν οι ίδιοι λίγη από τη δόξα του Ήφαιστου, άρχισαν να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως εκπροσώπους του θεού. Απαιτούσαν, λοιπόν, οι τιμές και οι προσφορές των κατοίκων να γίνονται σ' αυτούς

Οι κάτοικοι άρχισαν να τους τιμούν σαν θεούς, πιστεύοντας τα λόγια τους. Ο Ήφαιστος όμως, όπως λέει ο μύθος, θύμωσε πολύ με τη συμπεριφορά των αρχιερέων αλλά και των κατοίκων, γιατί δε σέβονταν πλέον τους θεούς. Έτσι προκάλεσε ένα τόσο μεγάλο σεισμό που το βουνό έβγαλε τεράστιες ποσότητες φωτιάς και λάβας που κάλυψε όλη την περιοχή και στη συνέχεια τη βύθισε στη θάλασσα.

Τελικά η Ηφαιστειάδα καταστράφηκε από το ίδιο το ηφαίστειό της, που κάποτε της πρόσφερε τόσα πολλά αγαθά.
Λουκία

Δεν υπάρχουν σχόλια: