Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΜΥΧΟΣ - ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ

Ο Μύχος είναι ένα συγγενικό είδος με τα άλμπατρος και είναι πουλί της ανοιχτής θάλασσας που σπάνια πλησιάζει τις ακτές, εκτός από την εποχή της αναπαραγωγής. Τον Απρίλιο αναπαράγεται μέσα σε λαγούμια και σχισμές βράχων σε νησιά του Αιγαίου. Είναι ομαδικό πουλί και τρέφεται με ψάρια.
Απειλείται από τα αλιευτικά εργαλεία, γιατί παγιδεύεται σε αυτά (αφρόδιχτα, παραγάδια), στον τόπο αναπαραγωγής τους από τους αρουραίους, τις γάτες αλλά και από την ανθρώπινη παρουσία καθώς και από την υπεραλίευση (δεν βρίσκουν εύκολα τροφή).


Το Κιρκινέζι είναι ένα μικρόσωμο είδος γερακιού που έρχεται στη χώρα μας το καλοκαίρι. Το συναντάμε κυρίως σε πόλεις και χωριά του θεσσαλικού κάμπου (Φάρσαλα, Τύρναβο, Ελασσόνα,...) αλλά και στο Γαλαξίδι, στα Ιωάννινα, και αλλού.
Φωλιάζει σε συνήθως σε τρύπες σε παλιά κτήρια και βρίσκει την τροφή του σε γειτονικές καλλιέργειες και χέρσες εκτάσεις με έντομα.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει υπερβολική μείωση του πληθυσμού του. Κύρια απειλή είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων και η μείωση των διαθέσιμων χώρων για να φτιάξουν τη φωλιά τους.

Βιβλιογραφία: περιοδικό "Επιλογές'" της εφημ. Ελευθεροτυπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: