Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009 επισκεφτήκαμε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, που στεγάζεται σ' ένα τριώροφο ενοικιαζόμενο κτίριο.



Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1954 και το 1966 έγινε κρατική. Από το 1980 χαρακτηρίστηκε Κεντρική και της δόθηκε ένα αυτοκίνητο, με το οποίο δανείζει βιβλίο στις γύρω περιοχές, σε σχολεία, συλλόγους...

Έχει συνολικά 50.000 βιβλία, τα οποία είναι ταξινομημένα με το σύστημα Μέλβιν Ντιούιν. Είναι τα βιβλία χωρισμένα σε θέματα, στη συνέχεια χωρίζονται σε μικρότερες. Τα βιβλία έχουν επάνω μια αυτοκόλλητη καρτέλα που γράφουν τα αρχικά γράμματα: του θέματος π.χ. για την ιστορία το (Ι) ..., της κατηγορίας π.χ. (Ξ) ξένη λογοτεχνία ή (Ε) ελληνική λογοτεχνία, του συγγραφέα και ένα αριθμό.
Όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης δεν δανείζονται. Δανείζονται αυτά που έχουν πράσινη καρτέλα ενώ αυτά με τη μοβ καρτέλα δεν δανείζονται, γιατί είναι πληροφοριακά, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά....


Για να δανειστούμε τα βιβλία πρέπει πρώτα να βγάλουμε μια καρτέλα δανεισμού. Για να βγάλουμε εμείς τα παιδιά καρτέλα δανεισμού πρέπει να δώσουμε την ταυτότητα ενός γονιού μας. Τα βιβλία που δανειζόμαστε τα κρατάμε 15 ημέρες. Δικαιούμαστε όμως και δυο ανανεώσεις, δηλαδή άλλο ένα μήνα. Αν χάσουμε το βιβλίο που δανειστήκαμε οφείλουμε να το αντικαταστήσουμε.΄

Τα βιβλία η βιβλιοθήκη τα έχει αποκτήσει αγοράζοντάς τα ή από δωρεές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δυο μεγάλες δωρεές, από τους συντοπίτες μας Παπασπύρου και Μπαρμπέρη.

Εκτός από το τμήμα δανεισμού βιβλίων η Βιβλιοθήκη διαθέτει και τμήμα δανεισμού ταινιών, ντοκιμαντέρ και διαφάνειες.

Υπάρχει ακόμα και το ηλεκτρονικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και τα blogs: "τα νέα της Βιβλιοθήκης", "Βοιωτικά Γράμματα - Πολιτισμός" και "Ομάδα Ανάγνωσης".
Στο blog "Βοιωτικά Γράμματα - Πολιτισμός" πολλές φορές έχουν φιλοξενηθεί άρθρα μας από την υπεύθυνη του τμήματος κ. Κεράστα .

Η μας ξενάγησή μας σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης έγινε από την κ. Χαρά Χαρχαρίδου, υπάλληλος στο τμήμα δανεισμού, με πολύ μεγάλη προθυμία και υπομονή για αυτό και την ευχαριστούμε πολύ.


Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: