Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ταύρος της Κρήτης λένε ότι ήταν ο ίδιος ο ταύρος με τον οποίο άρπαξε ο Δίας την Ευρώπη, από την πατρίδα της τη Φοινίκη, και την έφερε στην Κρήτη Άλλοι πάλι λένε ότι ήταν δώρο του Ποσειδώνα στον ξακουστό βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο ίδιος ο βασιλιάς ήταν εκείνος που παρακάλεσε το θεό να του χαρίσει ένα μεγάλο δώρο. Ο Ποσειδώνας που αγαπούσε το Μίνωα, έβγαλε από τη θάλασσα τον ταύρο.
Ήταν κάτασπρος σαν χιόνι, μεγάλος δυνατός και πανέμορφος. Ωστόσο ο
Ποσειδώνας είπε στο Μίνωα αφού το χαρεί να του τον θυσιάσει. Του Μίνωα όμως δεν του έκανε καρδιά να το θυσιάσει, γι' αυτό σκαρφίστηκε μια πονηριά. Πηγαίνει στους στάβλους του και διαλέγει ένα άλλο άσπρο ταύρο, μα όχι τόσο δυνατό και όμορφο σαν του Ποσειδώνα, και τον θυσιάζει στο θεό.
Μα οι θεοί δεν ξεγελιούνται. Ο Ποσειδώνας είδε την πονηριά του Μίνωα και φύσηξε φοβερή μανία στον ταύρο. Το ζώο άρχισε να τρέχει, να ρημάζει τα σπαρτά και τα φυτά, να σκάβει τη γη και να καταστρέφει τη χώρα.
Ο Μίνωας έστειλε ανθρώπους να πιάσουν τον ταύρο και να τον δαμάσουν, μα αυτό στάθηκε αδύνατον. Ο ταύρος γύριζε μανιασμένος , σκορπούσε την ερημιά, την καταστροφή και το θάνατο. Αυτόν τον ταύρο ζήτησε ο Ευ
ρυσθέας να το πιάσει ο Ηρακλής και να το φέρει ζωντανό στην Τίρυνθα.

Ο Ηρακλής κολυμπώντας έφτασε στην Κρήτη και πήγε αμέσως στο παλάτι του βασιλιά Μίνωα. Αυτός προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Ηρακλή αλλά αυτός δε δέχτηκε. Πήρε μαζί του το ρόπαλό του και ένα σχοινί και άρχισε την αναζήτηση του άγριου ταύρου. Ώρες πολλές έψαχνε τον μανιασμένο ταύρο αλλά πουθενά δε φαινόταν. Και εκεί που καθόταν απογοητευμένος βλέπει μπροστά του ένα γέρο πραματευτή, δε χάνει χρόνο και τον ρωτά μήπως είχε δε εκεί που γύριζε κανέναν άσπρο ταύρο. Ο πραματευτής έδειξε στον Ηρακλή το σημείο όπου είχε συναντήσει τον ταύρο. Ο ήρωας άρχισε να τρέχει γρήγορα προς την κατεύθυνση που του είχε δείξει ο γέρος.
Πράγματι σε λίγο βρίσκεται μπροστά στον ταύρο, που μόλις είδε τον Ηρακλή του όρμησε. Ο Ηρακλής χωρίς να χάσει το θάρρος του αρπάζει τον ταύρο από τα κέρατα, τον ρίχνει στο χώμα και με το σχοινί του δένει τα πόδια. Στη συνέχεια το φορτώνεται και πηγαίνει στο Μίνωα να του τον δείξει. Μετά με τον ταύρο στην πλάτη μπαίνει στη θάλασσα και κολυμπώντας πηγαίνει στην Πελοπόννησο Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο
Ηρακλής πέρασε τη θάλασσα πάνω στην πλάτη του ταύρου.

Είδε ο Ευρυσθέας τον ταύρο και θαύμασε την ομορφιά του, αλλά είχε υποσχεθεί να τον αφιερώσει στη θεά Ήρα. Η Ήρα δεν ήθελε αυτή την προσφορά γιατί προερχόταν από τον Ηρακλή που τον μισούσε τόσο πολύ. Γι' αυτό ο Ευρυσθέας άφησε τον ταύρο ελεύθερο.
Από όπου περνούσε ο ταύρος έφερνε την καταστροφή. Κάποια στιγμή ο ταύρος πέρασε τον Ισθμό και έφτασε στον Μαραθώνα. Από όπου περνούσε άφηνε πίσω του καταστροφές και νεκρούς. Το ζώο αυτό είχε γίνει ο τρόμος και ο φόβος των κατοίκων μέχρι που τον έπιασε ο ήρωας της Αθήνας, ο Θησέας και το θυσίασε στους θεούς.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Όπως λέει ο μύθος ο ταύρος βγήκε από τη θάλασσα και ήταν δώρο του Ποσειδώνα στον Μίνωα. Όμως τι θα μπορούσε να ήταν αυτός ο ταύρος που βγήκε από τη θάλασσα, από το βασίλειο του Ποσειδώνα; Ίσως ήταν κάποιος νέος "προστατευόμενος" του Ποσειδώνα μεταμφιεσμένος σε ταύρο, ο οποίος είχε δύναμη, ομορφιά και τη φιλοδοξία να κατακτήσει το βασίλειο της Κρήτης. Αυτός "ταύρος" προσπαθούσε με τις φοβέρες του να ξεσηκώσει και τους άλλους "ταύρους" εναντίον του Μίνωα και να καθήσει στο θρόνο του.
Ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να συλάβει τον "ταύρο" και να τονμεταφέρει στην Αργολίδα. Αλλά ο Ευρυσθέας δεν τιμώρησε τον "ταύρο" αυστηρά γιατί θεώρησε πως με την εξορία του από το νησί θα ησύχαζε. Ο "ταύρος" όμως ήταν πολύ απείθαρχος για να δεχτεί τόσο εύκολα την βίαιη απομάκρυνσή του από το νησί.


Βιβλιογραφία: 1)Ελληνική Μυθολογία- εκδοτική Αθηνών
2)Ελληνικοί μύθοι- Ρόμπερτ Γκρέιβς
3) Ηρακλής - Κώστας Χωρεάνθης
4) Αιγαίο Βουνό - Η. Τσατσόμοιρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: