Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΕΙΛΗ

Η καφέ αρκούδαείναι το μεγαλύτερο θηλαστικό ζώο στα ελληνικά δάση. Η ύπαρξη της αρκούδας στα δάση είναι ένδειξη υγείας των ορεινών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 220, ενώ στη Γαλλία μόνο 10, στην Ιταλία και στην Ισπανία περίπου 80 με 100.
Στην Ελλάδα ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας αυξήθηκε σημαντικά και η αρκούδα επανεμφανίστηκε σε περιοχές όπως ο Όλυμπος, το Βέρμιο, τα Πιέρια, τα Βαρδούσια και η Οίτη.

Η αρκούδα όλο και πιο συχνά βγαίνει στους δρόμους , κατεβαίνει σε χαμηλά υψόμετρα, πλησιάζει οικισμούς, επισκέπτεται γεωργικές καλλιέργειες και μελισσοκομικές μονάδες. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πανικοβαλλονται από την παρουσία τους και τις καταστροφές που προκαλούν στις σοδειές τους και τις εξοντώνουν. Οι παράνομοι κυνηγοί, από την άλλη, μπορούν ευκολότερα να κατακτήσουν το μεγαλύτερο τρόπαιο, την αρκούδα.
δεν είναι λύση η εξόντωση της αρκούδας, αλλά ο άνθρωπος πρέπει να ασφαλίσει το βιος του. Η λύση είναι καλύτερη προετοιμασία για την πρόληψη των ζημιών. Τα προληπτικά μέσα που μπορούν να πάρο
υν οι γεωργοί και οι μελισσοκόμοι είναι: ηλεκτροφόρες περιφράξεις και ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι.
Η διάνοιξη δρόμων μέσα στα δάση, η κατασκευή τεχνικών έργων μικρών ή μεγάλων αποτελούν μια διαρκεί ενόχληση για την αρκούδα.Ένα τέτοιο μεγάλο έργο ήταν και η διάνοιξη της Εγνατίας οδού, η οποία προκάλεσε σοβαρές αλλαγές στην κατανομή της αρκούδας. Πολλά από τα ζώα πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Τα τελευταία 5 χρίνια καταγράφτηκαν 14 περιπτώσεις θανάτωσης αρκούδας από τροχαίο και δυο τραυματισμούς.


Ο Αρκτούρος που προστατεύει στην Ελλάδα την καφέ αρκούδα προτείνει τα εξής μέτρα:
  • κατασκευή προστατευτικών τοιχωμάτων στα παϊνά των δρόμωνκαι τοποθέτηση ηλεκτροφόρων φρακτών στα κρίσιμα σημεία, για να εμποδίζεται η διεύλεση των ζώων.
  • σήμανση για προσοχή στη διέλευση άγριων ζώων.
  • χρήση ειδικών μέσων - συσκευές ήχου και αντανακλαστικά- σε περίπτωση διέλευσης οχημάτων ή τρένων.
Τα τελευταία 5 χρόνια χάθηκαν 25 αρκούδες από τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμούς και δηλητηριασμένα δολώματα. Ο αρθμός 25 είναι μεγάλος αριθμός για την αργή και δύσκολη αναπαραγωγή του σπάνιου είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: