Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Το σύγχρονο κυνήγι της φώκιας αποτελεί ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής κυνηγούσαν φώκιες πριν από 4.000 χρόνια. Tο κρέας της φώκιας αποτελούσε γι' αυτές τις κοινωνίες τη βασική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α και σιδήρου, ενώ οι γούνες ήταν εξαιρετικά πολύτιμες για τη ζεστασιά που πρόσφεραν.
Το εκτεταμένο κυνήγι της φώκιας αρχίζει τον 16 αι. και εξελίχτηκε σε "βιομηχανοποιημένο" στη διάρκεια του 18ου αι. Κατά τη διάρκεια του 1778 έχει καταγραφεί ότι Άγγλοι κυνηγοί της φώκιας έφεραν από νησί του νότιου Ατλαντικού 40.000 δέρματα και 2.800 τόνους λαδιού φώκιας! Το 1830 οι περισσότεροι πληθυσμοί της φώκιας είχαν εξοντωθεί σε τέτοιο βαθμό, γεγονός που οδήγησε πολλές χώρες να απαγορεύσουν το κυνήγι όχι μόνο των ζώων αυτών αλλά
και άλλων θηλαστικών. Το Βέλγιο, ήταν πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε, το 2007, την εισαγωγή προϊόντων κυνηγιού φώκιας. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει μέχρι στιγμής εκκλήσεις για κάτι παρόμοιο.

Η φώκια στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα ζει και αναπαπάγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας, περίπου ο μισός πληθυσμός από τον εναπομείναντα συνολικό πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούν για να έχουμε αύξηση του πληθυσμού της.
Μια από τις κυριώτερες απειλές της μεσογειακής φώκιας στην είναι ο πνιγμό τους σε αλιευτικά εργαλεία όπως δίκτυα, ή η θανάτωσή τους από τους ίδιους τους ψαράδες.Το 2008 σκωθηκαν 8 ζώα. Από αυτά τα 4 είχαν θανατωθεί, ένα είχε πνιγεί από αλιευτικά εργαλεία και τα άλλα 4 είχαν πυροβοληθεί. Η νομοθεσία προστατεύει αυστηρά τη Ελλάδα μεσογειακή φώκια αλλά παρόλα αυτά κάθε χρόνο χάνεται ένας σημαντικός αροθμός ζώων.
Βιβλιογραφία:
περιοδικό "επιλογή" της Ελευθεροτυπίας
Αναστασία - Ιωάννα Αλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: