Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ- Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥΣ

Χιλιάδες δελφίνια βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο προδομένα από τον καλύτερό τους φίλο, τον άνθρωπο και γίνονται εν αγνοία τους οι πρωταγωνιστές ενός φρικιαστικού και απάνθρωπου λουτρού αίματος.
Χώρες όπως η ΙαπωνίαΔανία το Περού και η Χαβάη σφαγιάζουν τα πιο γλυκά,έξυπνα και φιλικά ζώα του πλανήτη.

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά,συγγενικά με τις φάλαινες. Είναι από τα ευφυέστερα ζώα στον πλανήτη και είναι γνωστά για τη φιλικότητά στους και την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν 40 είδη δελφινιών. Το μέγεθός τους ποικίλλει από 1,2 μέτρο μέχρι τα 9 μέτρα και 10 τόνους.
Τα συναντάμε σχεδόν σε όλες τις θάλασσες και σε ορισμένα ποτάμια. Τρέφονται με καλαμάρια, μαλακόστρακα και μικρά ψάρια.Έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και για να κυνηγήσουν την τροφή τους. Είναι κοινωνικά και ζουν σε αγελες. Κάποιες φορές,όμως, σε περιοχές όπου υπάρχει άφθονη τροφή οι αγέλες ενώνονται και ο πληθυσμός της ομάδας μπορεί να φτάσει τα χίλια άτομα.
Τα δελφίνια μπορούν να δημιουργούν δυνατούς προσωπικούς δεσμούς και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί να βοηθούν άλλα μέλη της αγέλης, φάλαινες που έχουν αποπροσανατολιστεί ή ακόμη και ανθρώπους που απειλούνται.
Ο μεγαλύτερος εχθρός των δελφινιών είναι ο άνθρώπος. Δεκάδες χιλιάδες δελφίνια σκοτώνονται από τα δίχτυα αλιευτικών σκαφών, από το καμάκι των αλιέων για το κρέας τους, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των δελφινιών που καταλήγουν σε ενυδρεία, πάρκα και ερευνητικά ινστιτούτα.

Έρευνες έχουν δείξει πως το 53% από τα δελφίνια που πωλούνται στα δελφινάρια πεθαίνουν μέσα σε 90 ημέρες. Τα δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν περίπου 45 χρόνια,ενώ σε ενυδρεία μόλις φτάνουν τα 5 χρόνια.
Βιβλιογραφία: περιοδικό "επιλογή" της Ελευθεροτυπίας.
Λουκία


Δεν υπάρχουν σχόλια: