Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Κιθάρα

Η κιθάρα είναι ένα εξάχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με κρούση ή έλξη των χορδών με τις άκρες των δακτύλων.Η πρώτη κιθάρα του 15ου αιώνα πιθανότατα γεννήθηκε στην Ισπανία' Ηταν πολύ μικρές και αρχικά είχαν τέσσερα ζεύγη χορδών. Αρχικά χρησιμοποιούσαν χορδές από έντερααγελάδας, αργότερα νεύρα διάφορων ζώων, οι οποίες αργότερα αντικαταστήθηκαν από νάιλον και ατσάλινες χορδές που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Το 16ο αι.οι κιθάρες έγιναν όργανα με πέντε ζεύγη χορδών.
Η κιθάρα αποτελείται απο δυο κυρίως μέρη: το σώμα και το μπράτσο.Το σώμα στην κλασική και στην ακουστική κιθάρα είναι κοίλο και λειτουργεί σαν αντηχείο που ενισχύει τον ήχο με φυσικό τρόπο, ενώ το ξύλο, το σχέδιο και η ποιότητα κατασκευής παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον τελικό ήχο που θα βγάλει το όργανο.
Το μπράστο είναι μακρόστενο και περιλαμβάνει την ταστιέρα, το ζυγό και τα κλειδιά. Το μπράτσο χρησιμεύει για να μπορεί ο κιθαρίσταςνα
μεταβάλλει τον ήχο που βγάζει το όργανο, πατώντας τις χορδές σε διαφορετικά τάστα.Τα κλειδιά είναι τα σημεία που καταλήγουν οι χορδές και διαθέτουν κοχλία που επιτρέπει το μεγαλύτερο ή μικρότερο τέντωμά τους, για σωστό κούρδισμα. Ο ζυγός αποτελεί το απέναντι από τον καβαλάρη σημείο τεντώματος των χορδών.

Η εξάχορδη κιθάρα εμφανίστηκε στα μέσα του 18ου αι. και είχε έξι μονές χορδές αντί για ζεύγη χορδών.Το 1850 -1892 ο Manual Torres, κατασκευαστής κατασκευαστής κιθάρων, ανέπτυξε το μουσικό όργανο στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Αργότερα εμφανίστηκαν και άλλες ποικιλίες κιθάρας, όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα, η χαβανέζικη κιθάρα και η ακουστική κιθάρα. Το 1030 εμφανίζεται και η ηλεκτρική κιθάρα.
Είδη κιθάρας: κλασσική, ακουστική, ηλεκρτική, λαϊκή, κιθάρα του φλαμένγκο, ηλεκτρακουστική, δωδεκάχορδη,άταστη, μπασοκίθαρο, τρε, κουάρτο, πορτογαλλική κιθάρα των Fado, Yucalele, pedal steel guitar και ρωσική κιθάρα.
Ελπίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: