Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Η βασιλόπιτα στολίζει το τραπέζι της πρωτοχρονιάς. Από το κόψιμο αυτής της πίτας θα μάθουν ποιος είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς. Αυτό θα το μάθουν από το νόμισμα, χρυσό ή αργυρό, που θα πέσει στο κομμάτι του τυχερού και από άλλα σημάδια.
Στην Αθήνα συνήθως η βασιλόπιτα είναι ένα συνηθισμένο τσουρέκι που μέσα έχουν βάλει ένα νόμισμα. Στα χωριά και στις πόλεις της υπαίθρου η βασιλόπιτα ζυμώνεται με αλεύρι, ζάχαρη και μυρωδικά και στολίζεται με διάφορα στολίδια, που γίνονται με ζυμάρι και σε ορισμένες περιοχές λέγονται γράμματα, συμβολίζουν το μαντρί των προβάτων, την καλύβα του βοσκού κ.τ.λ. Βάζουν και σταυρό, φουντούκια, σταφύλια επάνω "για να γεννούν τ' αρνιά και τα κατσίκια"Μέσα στη βασιλόπιτα εκτός από το νόμισμα βάζουν και άλλα σημάδια.
Στο Σκοπό της Θράκης βάζουν μέσα μεταλλικό, κλωνάρι από δέντρο κρανιά, και άχερο. Σ όποιον πέσει το μεταλλικό, θα πάρει το σπίτι, σε όποιον πέσει το κλωνάρι θα πάρει το αμπέλι και σε όποιον πέσει το άχερο θα γίνει γεωργός.
Λέγεται ότι τα στολίδια που κάνουν πάνω στη βασιλόπιτα η νοικοκυρά τα κάνει με το πιρούνι, για να βγουν τα μάτια των εχθρών, να μη γλωσσοτρώνε το σπίτι. Αλλού τα στολίδια τα κάνουν με ένα κλαδί για να κλειδώνουν τα στόματα των εχθρών, να μην κακολογούνε. Αλλού πάλι η νοικοκυρά τα έκανε με τη δακτυλήθρα της που είναι το γνώρισμα της νοικοκυράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: